Het Juristencollectief

Het Juristen collectief: juridisch advies voor ondernemers, actief in de regio Eindhoven

logojuristenblauw

  • Home
  • Kennis
  • Wie is Peggy Houpperichs?
  • Blog
  • Contact
  • Interview NVRA

Powered by Genesis

Acquisitiefraude

5 februari 2016, Categorie: Wilma

 

De meeste ondernemers hebben wel eens te maken gehad met spooknota’s of andere vormen van acquisitiefraude. De bedrijven worden steeds sluwer in de methodes die ze hierbij hanteren en in veel gevallen lijken de aanbiedingen of nota’s zeer “echt” te zijn.

Wetsvoorstel Acquisitiefraude

Op 19 januari 2016 is het wetsvoorstel acquisitiefraude aangenomen. De fraudeur zal vanaf dat moment moeten aantonen dat de ondernemer volledig en juist is geïnformeerd. Met het risico op een boete van maximaal 81.000 euro of zelfs een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar.

Spooknota’s

Een spooknota lijkt op een factuur, maar blijkt dit niet te zijn. Het is een aanbieding. In de kleine letters staat dat het om een offerte gaat. Ga dus nooit zonder meer over tot betaling en lees het volledige document eerst door.

Verkooptrucs

In veel gevallen worden ondernemers telefonisch benaderd in verband met naamsvermeldingen in ondernemersbladen, online (telefoon-)gidsen, handelsregisters etc.. Er wordt vaak aangegeven dat eerder een contract met het desbetreffende bedrijf zou zijn afgesloten. Vervolgens wordt in sommige gevallen een fax gestuurd ter controle van de verstrekte gegevens of om een dienst die volgens de telefoonmedewerker eerder is afgesloten op te zeggen. Vervolgens wordt teruggebeld waarbij er door de medewerker op aan wordt gedrongen snel even een handtekening te zetten en terug te faxen. Pas later blijkt dat getekend is voor een opdrachtbevestiging.

“Ja” gezegd en dan…

Vaak schamen mensen zich waardoor ze tot betaling van de vervolgens gestuurde facturen overgaan. Echter zelfs de meest kritische consumenten zijn niet immuun voor dit soort trucs en ga dus in principe nooit zomaar over tot betaling van facturen. De “overeenkomst” is vaak tot stand gekomen zonder de vereiste wilsovereenstemming en/of op basis van dwaling en bedrog door de verkeerde voorstelling van zaken. Vaak zijn er voldoende aanknopingspunten om de overeenkomst te vernietigen.

Fraudehelpdesk

Aan te raden is om de zaak te melden bij de Fraudehelpdesk. Zij kunnen eventueel juridisch tot actie overgaan maar het is natuurlijk ook altijd mogelijk zelf een gepeperde reactie te (laten) sturen.

NIET betalen!

Het advies is vooral NIET overgaan tot betaling van facturen. De ervaring leert namelijk dat malafide bedrijven weliswaar zeer dwingend (blijven) herinneren, soms zelfs met inschakeling van een deurwaarder, maar daadwerkelijk een juridische procedure opstarten wordt in de meeste gevallen niet gedaan. Soms heeft de deurwaarder zelfs (in)direct banden met het desbetreffende bedrijf.

Zodra de wet van kracht wordt verwacht ik dat er minder spooknota’s gestuurd zullen gaan worden door organisaties. Dit lijkt me een uitstekende zaak.

Deze blog is geschreven door voormalig collega Wilma van de Meerakker.

Categorie: Wilma Tags: acquisitiefraude, fraudehelpdesk, spooknota's, strafbaar

Prikbord

Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020

Slapende dienstverbanden niet langer toegestaan

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Is het ondertekenen van een contract noodzakelijk?

Referenties

Lees wat klanten zeggen over mijn kennis en karakter

ADRES

Het Juristencollectief is gevestigd in het Cwartier,
ruimte 329, Beekstraat 54 (6001 GJ) Weert.

disclaimer – privacyverklaring