Wat veel werkgevers niet weten is dat het sinds 1 januari 2016 gemakkelijker is geworden om AOW’ers in dienst te nemen. De spelregels zijn neergelegd in de ‘Wet werken na AOW-gerechtigde leeftijd’
Ik zet de voordelen van deze wet hieronder op een rij.
- De loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte is slechts 13 weken in plaats van 2 jaar!
Daarbij geldt wel het minimumloon als ondergrens.
Deze verkorte loondoorbetalingsperiode is wel alleen van toepassing als de AOW’er ziek wordt na het bereiken van de aow-gerechtigde leeftijd. Was de 1e ziektedag vóór de aow-gerechtigde leeftijd dan geldt de normale loondoorbetalingsverplichting van 2 jaar. - Zowel ten aanzien van het reguliere loon als het loon tijdens ziekte heeft de AOW’er recht op het minimumuurloon. Dit bedraagt per 1 juli 2018 € 9,20 bruto bij een 40-urige werkweek. De minimumlonen worden ieder halfjaar geïndexeerd.
- Voor de groep AOW’ers geldt een verruiming van de ketenregeling (hoofdregel: 3 tijdelijke arbeidsovereenkomsten in een periode van maximaal 2 jaar, inclusief tussenpozen van maximaal 6 maanden). Met een AOW’er mag 6 keer een tijdelijke arbeidsovereenkomst worden gesloten in een periode van maximaal 4 jaar. Bovendien tellen in de keten alleen de arbeidsovereenkomsten mee, die zijn aangegaan na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Let op: tussenpozen van 6 maanden tellen mee in de ketenregeling.
- Als de AOW’er ziek is hoeft de werkgever met betrekking tot re-integratie géén plan van aanpak te maken en hoeft hij ook niet te zoeken naar passend werk.
Voor het overige gelden wel de overige verplichtingen van de Wet Verbetering Poortwachter. - Bij een ‘gewone’ zieke werknemer geldt een opzegverbod van 2 jaar. Met betrekking tot een zieke AOW’er is de lengte van het opzegverbod ingekort naar 13 weken Dat betekent dat de werkgever gedurende de eerste 13 weken van arbeidsongeschiktheid de arbeidsovereenkomst van de zieke AOW’er niet mag opzeggen.
- Een verzoek van een werknemer tot aanpassing van de arbeidsomvang op grond van de Wet Aanpassing Arbeidsduur mag een werkgever normaal gezien niet zomaar weigeren; een dergelijk verzoek van een AOW’er mag wel geweigerd worden.
- De werkgever betaalt met betrekking tot AOW-gerechtigde werknemers geen sociale premies meer: WW, ZW, WAO, WIA en AOW.
Voor de duidelijkheid: de werknemer is dus ook niet verzekerd tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. - De werkgever heeft slechts een opzegtermijn van 1 maand om de arbeidsovereenkomst van een AOW’er op te zeggen, ongeacht de lengte van het dienstverband.
- De werkgever is bij ontslag géén transitievergoeding verschuldigd aan de AOW’er.
Het is daarnaast wel goed om te beseffen dat de normale ontslagregels van toepassing zijn op AOW’er, die na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd voor onbepaalde tijd in dienst is getreden.
De werkgever kan in die situatie de arbeidsovereenkomst alleen dan beëindigen:
* door deze op te zeggen nadat UWV WERKbedrijf een ontslagvergunning heeft verleend (wel geldt dan een verkorte opzegtermijn van 1 maand)
of
* door de kantonrechter te verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Met andere woorden: een werkgever kan een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd niet eenzijdig opzeggen met een simpel opzegbriefje. Hiervoor moet eerst een procedure worden doorlopen óf bij UWV WERKbedrijf óf bij de kantonrechter.
Dit is wat veel werkgevers in Nederland helaas nog steeds regelmatig niet correct toepassen. Besef dat dit grote financiële consequenties kan hebben. Een werknemer kan namelijk de opzegging van de arbeidsovereenkomst vernietigen. Maar de werknemer kan ook besluiten om de kantonrechter te verzoeken de werkgever te veroordelen tot betaling van de transitievergoeding én een billijke vergoeding én schadevergoeding wegens onregelmatige opzegging.
Vragen?
Zoals je ziet zijn er veel voordelen aan het in dienst nemen van een AOW’er. Misschien spoort deze blog je wel aan om het aannamebeleid van jouw bedrijf te herzien en eens met een AOW’er aan de slag te gaan.
Heb je nog vragen over deze blog of heb je wellicht hulp nodig bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst voor een AOW’er? Ik zet mijn karakter hier graag voor in. Aarzel dus niet om contact met mij op te nemen.