Stel je verkoopt een product en je wilt voorkomen dat je met lege handen staat als je factuur niet wordt betaald. Om dit probleem te voorkomen kan je in je algemene voorwaarden, of in een contract een eigendomsvoorbehoud maken. Daarbij bepaal je dat jouw spullen van jou blijven zolang er niet betaald wordt.
In de wet wordt het eigendomsvoorbehoud geregeld in artikel 92 van boek 3 van het Burgerlijk Wetboek. De wet bepaalt dat je een eigendomsvoorbehoud alleen schriftelijk kan maken. Dus zet een bepaling in je contract of in je algemene voorwaarden.
Een voorbeeld van een dergelijke bepaling:
De eigendom van [het door jou geleverde product] gaat pas over op [naam klant] op het moment dat [naam klant] de volledige betaling aan [jouw bedrijfsnaam] heeft voldaan.
Gaat de koper uiteindelijk niet tot betaling van de koopsom over dan blijft de eigendom bij jou en dan kan je de zaak terugvorderen.
Voorwaarde voor een eigendomsvoorbehoud is wel dat de spullen die je geleverd hebt nog steeds als zodanig zijn aan te wijzen bij de debiteur. Wanneer deze er bijvoorbeeld al iets anders van heeft gemaakt dan zal dat niet meer lukken en dan heb je niets aan je eigendomsvoorbehoud.
Omdat je je spullen specifiek moet kunnen aanwijzen bij de debiteur is het heel erg belangrijk dat je in je overeenkomst (contract of offerte) aangeeft wèlke artikelen je hebt geleverd. Maak dus een lijst van de geleverde spullen!
Heb je vragen over het maken van een eigendomsvoorbehoud? Laat het me weten. Ik zet mijn kennis en karakter graag in voor jouw bedrijf !