In de praktijk kom ik het nogal eens tegen. Een bedrijf heeft algemene voorwaarden laten opstellen door een jurist. Hierin staat dat de spullen die jij levert jouw eigendom blijven als er niet betaald wordt. Dat heet met een mooi woord ‘eigendomsvoorbehoud’.
Dat is mooi denk je dan, dan zijn mijn belangen veilig gesteld. Tevreden leun je achterover, je hebt je zaakjes goed geregeld. Denk je….
Maar dan….!
Jouw rekening wordt door een klant niet betaald. Heel vervelend allemaal daar zit je niet op te wachten! Vol goede moed schakel jij een jurist in en vordert in een gerechtelijke procedure jouw onbetaalde rekening. Maar dan kom je bedrogen uit. Jouw klant doet een beroep op het feit dat jij je algemene voorwaarden niet goed ‘ter hand hebt gesteld’ en niet van toepassing hebt verklaard. Bij de rechter kan je vervolgens fluiten naar je centen. Doordat je de algemene voorwaarden niet goed hebt gebruikt kan je er geen beroep op doen. Dus ook niet op het eigendomsvoorbehoud.
Hoe gebruik je je algemene voorwaarden dan wel goed?
Twee zaken zijn hierbij van belang:
1. Van toepassing verklaren:
De hoofdregel is dat algemene voorwaarden van toepassing moeten worden verklaard. Dus als je een offerte verstuurd, dan moet daarin staan dat jouw algemene voorwaarden van toepassing zijn op de offerte.
2. Ter hand stellen:
Daarnaast moet je de algemene voorwaarden ‘ter hand hebben gesteld’ voordat de overeenkomst is afgesloten. Wat houdt dat nou in? In het algemeen gaat de regel op dat je vóórdat de overeenkomst rond is de algemene voorwaarden aan je klant moet hebben opgestuurd of hebben verstrekt. Dus de algemene voorwaarden stuur je bijvoorbeeld mee met de mail waarin je je offerte stuurt.
Jij moet als gebruiker kunnen bewijzen dat je dat gedaan hebt, dus wil je helemaal op veilig gaan, dan laat je je algemene voorwaarden voor akkoord tekenen door jouw klant.
Plaats je je algemene voorwaarden op de achterkant van je factuur of je afleverbon dan ben je dus te laat! Een factuur stuur je altijd achteraf. De overeenkomst is dan al tot stand gekomen.
Hou je je aan deze twee punten dan kan je met succes een beroep doen op je algemene voorwaarden en heb je deze niet voor niks laten maken!