Het Juristencollectief

Het Juristen collectief: juridisch advies voor ondernemers, actief in de regio Eindhoven

logojuristenrood

  • Home
  • Kennis
  • Wie is Peggy Houpperichs?
  • Blog
  • Contact
  • Interview NVRA

Powered by Genesis

Het pensioenontslagbeding onder de WWZ

20 december 2017, Categorie: Peggy

In het recente verleden was het gebruikelijk om in arbeidsovereenkomsten een pensioenontslagbeding op te nemen. Een pensioenontslagbeding houdt in dat de arbeidsovereenkomst met de werknemer van rechtswege eindigt bij het bereiken van de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd.

Het pensioenontslagbeding versus de WWZ
Is het sinds de invoering van de WWZ nog wel verstandig om een pensioenontslagbeding in een arbeidsovereenkomst op te nemen?

Sinds de invoering van de WWZ per 1 juli 2015 zijn de wettelijke ontslagregels bij pensioen ruimer dan het pensioenontslagbeding. Het verdient naar mijn mening dan ook de voorkeur om geen pensioenontslagbeding meer in arbeidsovereenkomsten op te nemen. Ik leg het uit.

Onder de WWZ kan een arbeidsovereenkomst zonder ontbinding door de kantonrechter  of ontslagvergunning van UWV door de werkgever worden opgezegd met een simpel opzegbriefje wegens het bereiken van de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd of zelfs na het bereiken van de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd. Voorwaarde daarbij is wel dat de arbeidsovereenkomst is aangegaan vóór het bereiken van de AOW-of pensioengerechtigde leeftijd.

Het is toegestaan om van deze hoofdregel af te wijken. Het pensioenontslagbeding is zo’n afwijkingsmogelijkheid.

Als er géén pensioenontslagbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, dan heeft de werkgever de keuzemogelijkheid om de arbeidsovereenkomst op de dag van het bereiken van de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd door opzegging te beëindigen ofwel de arbeidsovereenkomst nog een tijd te laten voortduren. De werkgever kan in dat laatste geval besluiten om op ieder moment na het bereiken van de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd de arbeidsovereenkomst op te zeggen zonder ontslagvergunning van UWV of ontbinding door de kantonrechter.

Stel dat de werknemer bij een pensioenontslagbeding na het bereiken van de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd doorwerkt, dan ontstaat er een nieuwe arbeidsovereenkomst vanaf datum bereiken AOW- of pensioengerechtigde leeftijd. Door het pensioenontslagbeding is namelijk de arbeidsovereenkomst op de datum van het bereiken van de AOW- of pensioenrechtigde leeftijd automatisch beëindigd.
Wil je als werkgever vervolgens de arbeidsovereenkomst met de werknemer beëindigen, dan heb je alsnog toestemming van UWV (ontslagvergunning) nodig om de arbeidsovereenkomst op te zeggen of je zult je tot de kantonrechter moeten wenden met een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Tenslotte
Het kan natuurlijk een hele bewuste keuze zijn van een werkgever om de arbeidsovereenkomst bij het bereiken van de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd automatisch te laten beëindigen. Dan is een pensioenontslagbeding een geschikt middel.

Maar wil je als werkgever meer ontslagvrijheid? En heeft een van jouw werknemers toch nog een pensioenontslagbeding en je wilt daar van af? Dan kun je met de werknemer in een zogenaamd addendum schriftelijk afspreken dat in aanvulling op de arbeidsovereenkomst het pensioenontslagbeding vervalt.

Vragen?
Heb je nog vragen over het pensioenontslagbeding of je hebt hulp nodig bij het opstellen van een addendum? Ik zet mijn karakter hier graag voor in. Aarzel dus niet om contact met mij op te nemen.

Categorie: Peggy

Prikbord

Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020

Slapende dienstverbanden niet langer toegestaan

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Is het ondertekenen van een contract noodzakelijk?

Referenties

Lees wat klanten zeggen over mijn kennis en karakter

ADRES

Het Juristencollectief is gevestigd in het Cwartier,
ruimte 329, Beekstraat 54 (6001 GJ) Weert.

disclaimer – privacyverklaring

Peggy K & K