Elke ondernemer krijgt er wel eens mee te maken. Een onbetaalde rekening. Je hebt je best gedaan en het gevraagde geleverd, maar er wordt niet betaald. Hoe kan je dat voorkomen?
Hieronder een paar snelle en praktische tips:
Als je je offerte uitbrengt leg dan zoveel mogelijk gegevens van je contractspartij vast:
- voorletters, volledige achternaam en geboortedatum: dit natuurlijk alleen als je te maken hebt met personen.
- wanneer je contractspartij een bedrijf is leg dan de volledige naam van dit bedrijf vast. Vaak blijkt als je een gerechtelijke procedure gaat opstarten, dat de juiste rechtspersoon het contract niet heeft afgesloten. Dat is vervelend en heel eenvoudig op te lossen door even het handelsregister van de Kamer van Koophandel te checken. Als je een beperkt uittreksel uit het handelsregister opvraagt dan kan je ook zien, als je bijvoorbeeld met een VOF te maken hebt, tot welk bedrag iemand bevoegd is om een overeenkomst met jou aan te gaan.
- e-mailadres en telefoonnummer.
Vermeld in je offerte dat jouw algemene voorwaarden van toepassing zijn en voeg deze ook bij de offerte. Doe je dat niet dan zijn jouw algemene voorwaarden in de meeste gevallen niet van toepassing en heb je er niets aan.
Wanneer je een overeenkomst met een minderjarige wilt aangaan, dan is het zeker aan te raden om ook de ouders mee te laten tekenen, zodat jij de ouders kan aanspreken als de rekening niet betaald wordt.
Verder is het belangrijk dat je de betalingstermijn vastlegt in je algemene voorwaarden of deze heel duidelijk vermeldt op je factuur. Het is bijna niet te geloven maar ik heb in mijn incassopraktijk meegemaakt dat zelfs grote bedrijven geen duidelijke betaaltermijn hebben voor hun facturen. Dat is voor een jurist heel ongemakkelijk. Als debiteur moet je namelijk precies weten wanneer je te laat bent met betalen. In juridische taal: wanneer de debiteur in verzuim (of in gebreke) is. Pas wanneer de debiteur in verzuim is mag je juridische acties ondernemen. Leg de betaaltermijn dus duidelijk vast!