Je hebt net een webshop laten maken en je bent er erg blij mee. Ziet er gelikt uit, laat de bestellingen nu maar komen! Maar heb je wel eens gedacht aan de juridische regels die komen kijken bij een webshop? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Hieronder volgen een aantal vereisten.
Bedenktijd
In de meeste gevallen heeft de consument recht op een bedenktijd. Wat wil dat zeggen? Wanneer de consument jouw goederen ontvangen heeft dan mag de consument de koop alsnog ontbinden als de ontvangen spullen hem niet aanstaan. De consument moet binnen 14 dagen na ontvangst van de goederen aan de webshopwinkelier laten weten dat hij de koop wil ontbinden, 14 dagen na deze verklaring moeten de spullen worden teruggestuurd.
Hoe kan er gebruik worden gemaakt van het herroepingsrecht? De consument moet hiervoor een verklaring richten aan de webshop winkelier. Bijvoorbeeld door het invullen van een formulier of door het sturen van een mail of brief aan de webwinkelier.
De consument heeft geen recht op bedenktijd wanneer de goederen speciaal voor hem op maat worden gemaakt. Dit moet overduidelijk blijken wanneer de consument gaat bestellen. Je mag dit niet ergens achteraf in je webshop verbergen!
Binnen 14 dagen na ontvangst van de verklaring van ontbinding dien jij als webshopwinkelier alle kosten aan de consument terug te betalen die de consument heeft betaald om het goed in huis te krijgen. Dus ook de verzendkosten die berekend zijn voor de levering.
Informatie over het product
Geef voldoende informatie over je producten. Specificeer ze zo goed mogelijk zodat de consument weet wat er besteld wordt. Ook moet je duidelijk zijn over de prijs. Voordat er besteld wordt, of een account wordt aangemaakt moet dit duidelijk zijn.
Verzendkosten
Niet alleen de prijs van het product, maar ook de verzendkosten, BTW en alle overige bijkomende kosten moeten op de webshop te zien zijn. Wanneer je wilt dat de consument de kosten van terugzending betaalt wanneer hij gebruik maakt van zijn recht op ontbinding, dan moet je dat ook duidelijk aangeven op je webshop.
Adres
De consument moet weten wie je bent. Zorg er dus voor dat de naam van je bedrijf duidelijk zichtbaar is op de webshop. Ook het adres van waar je de winkel runt moet duidelijk worden aangegeven.
Er gelden nog veel meer wettelijke vereisten voor webshops. De meeste webshopmakers zijn hiervan niet op de hoogte of houden hier geen rekening mee bij het maken van de webshop. Dit kan je duur komen te staan! De Autoriteit Consument en Markt (een overheidsorgaan) houdt toezicht op webshops. Wanneer jij je niet aan de regels houdt kan de Autoriteit jou een flinke boete opleggen!
Wil je er meer over weten? Neem dan contact met ons op en stuur een mailtje naar esther@hetjuristencollectief.nl.
Wij staan jou graag bij!