Incasso : heel vervelend maar elke ondernemer krijgt er wel een keer mee te maken: je factuur wordt niet op tijd betaald. Wanneer mag je nou die extra kosten gaan berekenen, zoals administratie- of incassokosten? De wet stelt hier allerlei regels aan en het maakt niet uit of je de extra kosten die je wilt doorberekenen nou administratie of incassokosten noemt, aan allebei de ‘soorten’ worden door de wet regels gesteld!
Allereerst moet duidelijk zijn dat de betaaltermijn waarbinnen je debiteur had moeten betalen is verlopen. Als dat niet zo is, dan wacht je nog even geduldig af….
Als dan de tijd gekomen is dat je actie gaat ondernemen dan maken we een onderscheid:
Is jouw debiteur een consument?
Dan bepaalt de wet dat je pas incasso- of administratiekosten mag berekenen als je de debiteur een brief hebt gestuurd waarin hij 14 dagen de tijd krijgt om zonder deze extra kosten te betalen. In deze brief noem je alvast het bedrag dat je in rekening gaat brengen als de debiteur niet binnen 14 dagen betaalt. De wet bepaalt hoeveel incasso – kosten jij in rekening mag brengen. Omdat jouw debiteur een consument is mag je hier niet van af wijken. Om deze kosten makkelijk te berekenen verwijs ik je naar deze website . Vergeet dit bedrag niet te noemen in je brief, anders is jouw brief niet ‘geldig’ en dan mag je de incasso – kosten niet in rekening brengen! Omdat jij moet bewijzen dat de debiteur de brief heeft ontvangen, raad ik je aan de brief aangetekend te versturen en ook de debiteur een mail te sturen met delfde inhoud
Wil jij een incasso gaan uitvoeren met betrekking tot een een zakelijke partij?
In dat geval gelden andere regels. Volgens de wet hoef jij je debiteur dan géén brief te versturen waarin je de kosten aanzegt zoals onder punt 1 beschreven. Het is voldoende dat je debiteur niet op tijd heeft betaald, je mag hem direct de administratie- of incasso- kosten in rekening brengen. Omdat ik dat zelf niet zo erg netjes vind en om eventueel later problemen te voorkomen raad ik je toch aan om deze brief te versturen. De hoogte van de kosten die je in rekening brengt mogen alleen hoger zijn dan de kosten die de wet bepaalt als je dit in je algemene voorwaarden hebt gezet of in je contract. Heb je geen algemene voorwaarden, of ben je die vergeten van toepassing te verklaren, óf staat het er niet in, dan mag je alleen het wettelijke tarief in rekening brengen. Het wettelijke tarief kan je weer vinden in deze website. Het bedrag in je algemene voorwaarden of in je contract mag niet een buitensporig hoog bedrag zijn: 15 % over het factuurbedrag met een minimum van € 70,– per factuur is een redelijk tarief. Ook hier geldt weer: noem het bedrag aan kosten dat je in rekening gaat brengen in de brief, aangetekend versturen en per mail naar de debiteur!
Heb je vragen hierover of behoefte aan verdere kennis op dit gebied? Ik zet mijn karakter hier graag voor in. Aarzel dus niet om contact op te nemen.