Je jas afgeven in een garderobe en je jas niet meer terug krijgen?
Je ziet op veel plaatsen bordjes hangen waarop ondernemers hun aansprakelijkheid uitsluiten. Zo hing er zo’n bordje bij een garderobe in een bioscoop. Daar stond op: ‘Gebruik van de garderobe geschiedt op eigen risico’.
Als ik daar mijn jas dus zou afgeven en deze niet meer terug zou krijgen zou dat een dubbele teleurstelling voor mij kunnen zijn. In de eerste plaats kan ik fluiten naar mijn jas en in de tweede plaats, als ik daar dan boos en verdrietig de eigenaar van de garderobe aansprakelijk voor wil stellen, dan zou dat niet gaan. Volgens dit bordje heb ik namelijk het risico aanvaard dat ik mijn jas nooit meer terug zou zien.
Mag dat nou eigenlijk wel zo’n uitsluiting van de aansprakelijkheid bij consumenten ? Nee dat mag niet. De wet bepaalt namelijk in artikel 237 f van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek dat een ondernemer in zijn algemene voorwaarden geen beding mag ‘dat hem bevrijdt van een wettelijke verplichting tot schadevergoeding’ als hij handelt met consumenten.
Algemene voorwaarde? Is een bordje dan een algemene voorwaarde? Ja, dat is wel een algemene voorwaarde. Het is namelijk een voorwaarde die voor elke gebruiker van de garderobe geldt. Dan wordt dit ook als een algemene voorwaarde gezien, ook al staat het hier dan op een bordje, in plaats van op papier.
Als ik mijn jas afgeef, dan is er juridisch gezien sprake van een overeenkomst tot bewaarneming. De eigenaar van de garderobe is op grond van de wet ( artikel 600 van boek 7 BW) verplicht mijn jas weer aan mij terug te geven. Nu hij dat niet doet, is de eigenaar aansprakelijk voor de door mij geleden schade. Artikel 6: 237 f BW bepaalt dan dat de ondernemer zijn wettelijke aansprakelijkheid hiervoor niet mag uitsluiten in zijn algemene voorwaarden.
Dat is mooi dus! Hoe nu verder? Ik kan dan de garderobe-eigenaar aansprakelijk stellen via een keurig briefje. Werkt dat niet dan ga ik naar de rechter en vraag daar om een schadevergoeding. De rechter zal mij dan op grond van bovenstaand verhaal gelijk geven en vonnis wijzen. Met dit vonnis laat ik dan beslag leggen door de deurwaarder op de bezittingen van de garderobe-eigenaar (die dan wel al eerder eieren voor zijn geld gekozen zal hebben!).
Wijze les voor iedere ondernemer: als je handelt met consumenten en je je aansprakelijkheid geheel uitsluit in je algemene voorwaarden, dan ben je niet goed bezig!
Wil je over dit onderwerp een leuke uitspraak van de rechter in Utrecht lezen, kijk dan eens hier.