Mag ik bij mijn blog zomaar een foto van het internet plukken en deze gebruiken om mijn stukje tekst op te leuken? Nee dat mag niet. De fotograaf heeft als maker van de foto in de meeste gevallen het auteursrecht en kan eisen dat je de foto verwijdert en daarnaast ook een schadevergoeding eisen.
Wanneer foto’s onrechtmatig worden gebruikt, wordt schade voor de rechthebbende aangenomen, dit hoeft de fotograaf niet verder te bewijzen of te onderbouwen.
Over het gebruiken van foto’s bestaan veel misverstanden.
Naamsvermelding
Veel mensen denken dat het gebruiken van foto’s is toegestaan zolang dit maar met bron-/naamsvermelding gebeurd. Dit is echter NIET het geval. Als een foto auteursrechtelijk is beschermd dien je toestemming van de auteursrechthebbende (in de meeste gevallen zal dit de fotograaf zijn) te hebben om de foto te mogen gebruiken (de wet spreekt over verveelvoudigen en openbaarmaken).
Foto is al op Facebook geplaatst
In een rechtszaak bij de kantonrechter werd aangevoerd dat de foto al op Facebook was geplaatst en dat dus, op basis van de voorwaarden van Facebook, derden ook gebruik mochten maken van de foto. Dit is niet juist. De voorwaarden van Facebook houden slechts in dat Facebook zelf de foto mag plaatsen en dat deze door anderen mogen worden gedeeld op datzelfde platform.
Citaatrecht
Het is wel toegestaan om een foto te gebruiken wanneer je de foto bespreekt in je blog op grond van het citaatrecht. Hiervoor gelden wel strikte regels. Er mag geen sprake zijn van gebruik van de foto als versiering bij de blog. Je mag de foto niet bewerken. Ook is bron- /naamsvermelding verplicht
Rechtenvrije foto’s?
Heel vaak krijgen wij de vraag: “Maar wat als ik rechtenvrije foto’s gebruik?” In het geval van foto’s wordt met de term rechtenvrij niet bedoeld dat de foto’s vrij zijn van auteursrechten. Vaak wordt er bedoeld dat er voor het gebruik niet apart betaald hoeft te worden. Maar daarvoor dien je per website goed te checken wat de voorwaarden voor gebruik zijn.
Welke foto mag ik dan wel gebruiken?
Er zijn steeds meer fotowebsites waarop foto’s beschikbaar worden gesteld voor hergebruik tegen geen of slechts een zeer geringe vergoeding. Niet bij alle sites is het even duidelijk wat de gebruiksvoorwaarden inhouden.
Via “Google Afbeeldingen /tools/ gebruiksrechten/ gelabeld voor hergebruik” kun je eveneens foto’s vinden die gebruikt mogen worden. Ook hierbij is wel van belang om de voorwaarden op de site te checken. In sommige gevallen is dat een link opnemen naar de website waarop de foto is opgenomen.
Deze blog is geschreven door voormalig collega Wilma van de Meerakker.