Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid zijn
werkgevers wettelijk verplicht om de transitievergoeding ook aan werknemers te
betalen, van wie de arbeidsovereenkomst na 2 jaar ziekte wordt beëindigd. Dit
heeft veel kritiek opgeleverd van werkgevers. Werkgevers hebben immers al twee
jaar lang tijdens ziekte het loon aan zieke werknemers doorbetaald.
Om aan de transitievergoeding te ontsnappen houden veel werkgevers dergelijke
arbeidsverhoudingen slapend in stand.
Eerder dit jaar heeft de kantonrechter Roermond prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad of het slapend houden van dienstverbanden rechtsgeldig is. De Hoge Raad heeft op 8 november 2019 antwoord gegeven op deze prejudiciële vagen.
Op 1 april 2020 treedt de “Wet compensatieregeling transitievergoeding” in werking. Op grond van deze regeling worden werkgevers gecompenseerd voor de transitievergoeding die zij betaald hebben aan werknemers, wiens dienstverband na 2 jaar ziekte is beëindigd. De Hoge Raad is van mening dat op grond van die compensatieregeling én daarnaast het beginsel van goed werkgeverschap dat een slapend dienstverband in beginsel behoort te worden beëindigd als de werknemer dat wenst en de werkgever geen redelijk belang heeft bij voortduring daarvan. Daarbij behoort de werkgever een beëindigingsvergoeding aan de werknemer te betalen. De werkgever is daarbij volgens de Hoge Raad niet meer verschuldigd dan de transitievergoeding op het moment dat het 2e ziektejaar is geëindigd. Daarbij is volgens de Hoge Raad niet relevant dat de compensatieregeling lager kan uitvallen.
Slechts in uitzonderlijke gevallen mag de werkgever het dienstverband slapend houden. Als voorbeeld noemt de Hoge Raad de situatie waarin de werknemer nog reële re-integratiemogelijkheden heeft. Dat een werknemer bijna de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt is volgens de Hoge Raad geen gerechtvaardigd belang om het dienstverband slapende te houden.
Zelfs in de situatie dat een werknemer na meer dan twee jaar ziekte niet zelf een voorstel tot beëindiging van het dienstverband aan de werkgever voorlegt, is een werkgever mijns inziens op grond van deze uitspraak gehouden om het dienstverband na 2 jaar ziekte te beëindigen onder toekenning van de transitievergoeding.
Wil je weten hoe je als werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer na 2 jaar arbeidsongeschiktheid kunt beëindigen en hoe je aanspraak kunt maken op de compensatieregeling, neem dan gerust contact met mij op (peggy@hetjuristencollectief.nl). Ik zet graag mijn kennis en karakter in om jou hierbij te begeleiden.