Al vanaf het moment dat het wetsvoorstel Wet Werk en Zekerheid (hierna: de WWZ) gelanceerd werd is er forse kritiek op de WWZ. Een van de kritiekpunten ziet op de wijziging dat werkgevers ook een transitievergoeding aan werknemers moeten betalen, van wie de arbeidsovereenkomst na meer dan 2 jaar durende arbeidsongeschiktheid wordt beëindigd.
Op 2 maart 2016 heeft er in de Tweede Kamer een zogenaamd rondetafelgesprek plaatsgevonden tussen de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en diverse arbeidsrechtdeskundigen (rechters, advocaten, hoogleraren, vakbonden etc.), waarbij de WWZ werd geëvalueerd. Dit heeft vervolgens uitgemond in een debat tussen voornoemde commissie en Minister Asscher op 9 maart 2016.
Nog diezelfde dag heeft minister Asscher jegens ‘nu.nl’ verklaard bereid te zijn de transitievergoeding te schrappen in de situatie van werknemers, die meer dan 2 jaar arbeidsongeschikt zijn. En dit terwijl hij tot op heden niet gevoelig is gebleken om ook maar enige wijziging door te voeren in de WWZ. De eerste haarscheurtjes in de WWZ worden zichtbaar.
De regering had gedacht dat werkgevers keurig netjes zouden overgaan tot beëindiging van arbeidsovereenkomsten van zieke werknemers na 2 jaar arbeidsongeschiktheid. Integendeel! Werkgevers zijn niet (snel) bereid om een transitievergoeding te betalen aan een zieke werknemer, waarvoor ze al 2 jaar lang (en soms zelfs een 3e jaar in geval van een loonsanctie) tijdens ziekte het salaris hebben doorbetaald. Werkgevers houden dan de arbeidsovereenkomst in stand (slapend dienstverband) en nemen het risico voor lief dat een werknemer zich op een bepaald moment bij hen meldt om weer aan de slag te gaan. Zelfs een aantal kantonrechters hebben in de korte looptijd van de WWZ al geoordeeld dat werkgevers niet verplicht zijn een arbeidsovereenkomst na 2 jaar arbeidsongeschiktheid op te zeggen.
Naar mijn mening is het een goede zaak dat de WWZ op dit onderdeel wordt aangepast. Of de transitievergoeding voor deze groep werknemers daadwerkelijk wordt geschrapt dan wel wordt aangepast (lagere vergoeding?) moet afgewacht worden. Ik zet graag mijn kennis en karakter in om jou hiervan op de hoogte te houden.
Wordt vervolgd…